Général
Skyldighet att upprätta koncernredovisning
1 § Ett moderföretag skall för varje räkenskapsår upprätta koncernredovisning enligt denna lag, sous réserve de 2 ou 3 §. Était- (1999:1112).
2 § Ett moderföretag som är dotterföretag behöver inte upprätta koncernredovisning, à
1. företaget och dess samtliga dotterföretag omfattas av en koncernredovisning som upprättas av ett överordnat moderföretag, et
2. det överordnade moderföretagets koncernredovisning har upprättats och reviderats enligt lagstiftning som har tillkommit i enlighet med Europeiska gemenskapernas direktiv av den 13 juni 1983 om sammanställd redovisning (83/349/EEG) eller på likvärdigt sätt.
Första stycket gäller även om något dotterföretag av skäl som anges i 5 § andra eller tredje stycket inte omfattas av den upprättade koncernredovisningen.
Ett moderföretag som med stöd av första stycket inte självt har upprättat någon koncernredovisning ska ge in det överordnade moderföretagets koncernredovisning och koncernrevisionsberättelse till registreringsmyndigheten enligt bestämmelserna i 8 Chapitre. 3, 3 A et 3 c §§. Det som sägs i 8 Chapitre. 3 b § gäller också vid sådan ingivning. Registreringsmyndigheten ska på det sätt som anges i 8 Chapitre. 4 § kungöra att handlingarna har getts in. Om handlingarna inte är avfattade på svenska, får registreringsmyndigheten förelägga moderföretaget att ge in en bestyrkt översättning till svenska. Sådant föreläggande ska utfärdas om någon begär det. Om moderföretaget, i fall det hade upprättat en koncernredovisning, enligt 8 Chapitre. 3 et 16 §§ inte skulle ha varit skyldigt att ge in denna och koncernrevisionsberättelsen till registreringsmyndigheten, ska vad som i nämnda paragrafer sägs om att handlingarna ska hållas tillgängliga i stället tillämpas på det överordnade moderföretagets koncernredovisning och koncernrevisionsberättelse.
Första stycket gäller inte,
1. om delägare som har en kapitalandel i moderföretaget på minst tio procent senast sex månader före räkenskapsårets utgång hos moderföretagets styrelse eller motsvarande ledningsorgan har krävt att koncernredovisning ska upprättas, ou
2. om andelarna i moderföretaget eller skuldebrev som moderföretaget har utfärdat är upptagna till handel på en reglerad marknad.
Den som enligt första stycket inte upprättar någon koncernredovisning ska upplysa om detta i en not till årsredovisningen samt lämna uppgift om namn, organisationsnummer eller, le cas échéant, personnummer samt säte för det överordnade moderföretag som upprättar den i stycket nämnda koncernredovisningen. Était- (2008:89).
3 § Moderföretag i mindre koncerner behöver inte upprätta koncernredovisning. Était- (2009:34).
Koncernredovisningens delar
4 § Koncernredovisningen skall bestå av
1. en koncernbalansräkning,
2. en koncernresultaträkning,
3. noter,
4. en förvaltningsberättelse, et
5. en finansieringsanalys. Était- (2006:871).
Dotterföretag som skall omfattas av koncernredovisningen
5 § Koncernredovisningen skall omfatta samtliga dotterföretag, om inte annat följer av andra eller tredje stycket.
Ett dotterföretag behöver inte omfattas av koncernredovisningen, om företaget är av ringa betydelse med hänsyn till kravet i 6 § på rättvisande bild. Om flera dotterföretag tillsammans har mer än sådan ringa betydelse, skall de dock omfattas av koncernredovisningen.
Ett dotterföretag behöver inte heller omfattas av koncernredovisningen, à
1. betydande och varaktiga hinder i väsentlig grad begränsar moderföretagets möjligheter att utöva sitt inflytande över dotterföretaget,
2. nödvändig information för att upprätta koncernredovisningen inte kan fås utan oskälig kostnad eller inom rimlig tid, ou
3. andelarna i dotterföretaget innehas tillfälligt och uteslutande i avsikt att säljas vidare.
Ett företag som tillämpar andra eller tredje stycket skall i en not upplysa om skälen för detta. Était- (1999:1112).
Principer för upprättande av koncernredovisning
Överskådlighet, god redovisningssed och rättvisande bild
6 § Koncernredovisningen skall upprättas på ett överskådligt sätt och i enlighet med god redovisningssed.
Koncernbalansräkningen, koncernresultaträkningen och noterna skall upprättas som en helhet och ge en rättvisande bild av ställningen och resultatet för de företag, betraktade som en enhet, som omfattas av koncernredovisningen. Bestämmelserna i 2 Chapitre. 3 § första stycket andra meningen och andra stycket tillämpas också på koncernredovisningen. Était- (1999:1112).
Andra grundläggande redovisningsprinciper m.m.
7 § För koncernredovisningen tillämpas följande bestämmelser i 2 kap.:
4 § om andra grundläggande redovisningsprinciper,
5 § om språk och form,
6 § om valuta, et
7 § om undertecknande.
I koncernredovisningen skall beloppen anges i samma valuta som i moderföretagets årsredovisning. Était- (2000:34).
Koncernbalansräkningen och koncernresultaträkningen
8 § Koncernbalansräkningen och koncernresultaträkningen skall var för sig utgöra en sammanställning av balansräkningarna respektive resultaträkningarna för moderföretaget och de dotterföretag som omfattas av koncernredovisningen. Sammanställningen skall göras med tillämpning av 9-13 §§ och 18-23 §§. Vid redovisningen av andelar i andra företag än dotterföretag skall 25-30 §§ beaktas. I övrigt tillämpas 3 Chapitre. Vad som sägs där om större och mindre företag skall dock i stället avse större respektive mindre koncerner. Était- (2006:871).
Minoritetsandelar
9 § Den del av eget kapital och årets resultat i ett dotterföretag som belöper sig på andelar ägda av någon annan än de koncernföretag som omfattas av koncernredovisningen skall redovisas som särskilda poster i koncernbalansräkningen och koncernresultaträkningen. Était- (1999:1112).
Balansdag
10 § Koncernredovisningen skall hänföra sig till moderföretagets balansdag.
Om ett dotterföretags balansdag ligger mer än tre månader före moderföretagets balansdag, skall dotterföretaget omfattas av koncernredovisningen på grundval av en balansräkning som hänför sig till moderföretagets balansdag och en resultaträkning som avser moderföretagets räkenskapsår.
Om ett dotterföretags balansdag ligger högst tre månader före moderföretagets balansdag, skall upplysning lämnas om sådana händelser som är viktiga för att bedöma dotterföretagets ställning och resultat och som har inträffat mellan dotterföretagets och moderföretagets balansdagar. Était- (1999:1112).
Värderingsregler
11 § Les dispositions de 4 Chapitre. tillämpas även på koncernredovisningen. Était- (1999:1112).
12 § Koncernredovisningen och årsredovisningen skall upprättas med tillämpning av gemensamma principer för värderingen av tillgångar, avsättningar och skulder. Olika värderingsprinciper får användas, om det finns särskilda skäl. I sådant fall skall upplysning om detta lämnas i not med angivande av skälen för avvikelsen.
Har något av de koncernföretag som omfattas av koncernredovisningen tillämpat andra principer för värderingen av tillgångar, avsättningar och skulder än dem som tillämpas i koncernbalansräkningen, skall dessa tillgångar, avsättningar och skulder räknas om enligt sistnämnda principer.
Si il ya des raisons spéciales, et il est compatible avec 6 §, får avvikelse göras från vad som föreskrivs i andra stycket. Sådan avvikelse får även göras, om en omräkning med hänsyn till kravet på rättvisande bild är av ringa betydelse. I dessa fall skall upplysning om skälen för avvikelsen anges i en not. Était- (2004:1173).
Elimineringar mellan koncernföretag
13 § Fordringar och skulder mellan koncernföretag, et les gains internes, skall elimineras i koncernbalansräkningen.
Intäkter och kostnader, som hänför sig till transaktioner mellan koncernföretag, liksom förändring av internvinst under räkenskapsåret, skall elimineras i koncernresultaträkningen.
Vad som sägs i första och andra styckena om eliminering av fordringar och skulder, intäkter och kostnader samt internvinster gäller inte om beloppen är av ringa betydelse med hänsyn till kravet i 6 § på rättvisande bild.
Med internvinst avses antingen en vinst vid överlåtelse av en tillgång inom koncernen eller den på moderföretaget belöpande andelen av en sådan vinst, i den utsträckning tillgången inte därefter har överlåtits till en köpare utanför koncernen eller har förbrukats eller dess värde har satts ned hos det företag inom koncernen som har förvärvat tillgången. Upplysning om det internvinstbegrepp som har tillämpats skall lämnas i en not. Était- (1999:1112).
Tilläggsupplysningar
Allmänna tilläggsupplysningar
14 § Bestämmelserna om tilläggsupplysningar i 5 Chapitre. 2–7 och 10–13 §§, 14 § andra och tredje styckena, 15–18 §§ samt 18 b–25 §§ tillämpas även på koncernredovisningen. Det som sägs där om större företag ska i stället avse större koncerner och det som sägs om mindre företag ska i stället avse mindre koncerner. Det som sägs i 5 Chapitre. 18 b § sur le nombre moyen d'employés doit porter sur le nombre moyen de salariés du Groupe. Les informations complémentaires doivent être fournies de la manière prévue dans 5 Chapitre. 1 § premier alinéa, deuxième et troisième phrases, et le deuxième alinéa du même article.
Malgré le premier alinéa, des informations sous 5 Chapitre. 20 § troisième alinéa, troisième phrase, et 5 Chapitre. 22 § deuxième alinéa, troisième phrase omise dans le cas des filiales. Dans l'application des dispositions qui précèdent sont les informations fournies comprennent également les salaires et les autres avantages de sociétés du groupe. Était- (2009:34).
Variations de périmètre
15 § Si la composition des entreprises comprises dans la consolidation a considérablement changé au cours de l'exercice, skall sådana upplysningar lämnas som gör det möjligt att jämföra de på varandra följande koncernredovisningarna. Était- (1999:1112).
Uppgifter om dotterföretag och vissa andra företag
16 § För varje dotterföretag och intresseföretag skall dess namn, organisationsnummer och säte anges. Vidare skall anges den kapitalandel, beräknad med tillämpning av 1 Chapitre. 6 §, som koncernföretag innehar i företaget.
Bestämmelserna i första stycket skall tillämpas även i fråga om andra företag i vilka ett koncernföretag självt eller på det sätt som anges i 1 Chapitre. 6 § innehar en kapitalandel på minst 20 procent. Uppgifter om dessa företag behöver dock inte lämnas om uppgifterna med hänsyn till kravet på rättvisande bild är av ringa betydelse.
I koncernredovisningen skall grunden för att ett företag har klassificerats som dotterföretag anges. Denna uppgift får utelämnas, om moderföretaget innehar mer än hälften av rösterna för samtliga andelar och kapitalandelen i dotterföretaget är lika stor som rösträttsandelen. Était- (1999:1112).
17 § Bolagsverket får medge att uppgifter inte behöver lämnas enligt 16 § premier et deuxième alinéas, om uppgifterna är av sådant slag att de kan vålla allvarlig skada för moderföretaget eller för något av de angivna företagen. Était- (2004:244).
Hur dotterföretag skall räknas in i koncernredovisningen
18 § Compilation des parents et filiales doivent être faites par l'une des méthodes spécifiées dans 19-22 A §§ ou 23 §. Était- (2004:1173).
Förvärvsmetoden
19 § Dans le bilan consolidé, la valeur comptable des actions de la société mère dans une filiale être déduite la part des capitaux propres de la filiale payé sur les actions relatives à l'acquisition. Était- (1999:1112).
20 § L'acquisition d'actions d'une société ou par acquisition, la filiale de l'entreprise mère établit une analyse d'acquisition pour déterminer la valeur d'acquisition de la part pour le Groupe et le coût du Groupe des actifs de la filiale, avsättningar och skulder. Était- (1999:1112).
21 § Si le coût pour le Groupe des actifs de la filiale, dispositions ou passifs selon l'analyse diffèrent de leur valeur comptable dans le bilan de la filiale, les valeurs du bilan consolidé est ajusté en conséquence. La somme de ces ajustements doivent être déduits des montants de différence résultant du règlement en vertu 19 §. Était- (1999:1112).
22 § Si, après une déduction en vertu 21 § Il y a une quantité de différence positive, cela doit être comptabilisé comme goodwill dans le bilan consolidé. Bestämmelserna i 4 Chapitre. 4 et 5 §§ applique également à ces écarts d'acquisition.
Si, après une déduction en vertu 21 § il y a une quantité de différence négative correspondant à une date d'acquisition prévue des résultats futurs défavorables ou les dépenses prévues de la filiale, , Cette différence montants présentés dans le bilan consolidé. Montant de la différence peut être dissoute et reconnu comme un revenu conforme aux attentes remplies.
Si la différence positive et négative montants compensés les uns contre les autres, doit indiquer les montants de différence décrits dans les notes. Était- (2004:1173).
22 un § Si une entreprise a acquis une autre société en payant avec des actions qu'elle a émises et le contrôle de la société absorbante à la suite de celui-ci a été transféré aux nouveaux propriétaires (acquisition inversée), si l'application des 19- 22 §§ det förvärvade företaget anses som moderföretag och det förvärvande företaget anses som dotterföretag. Était- (2003:774).
Poolningsmetoden
23 § Det bokförda värdet av moderföretagets andelar i ett dotterföretag får elimineras i koncernbalansräkningen genom avräkning mot den andel av dotterföretagets eget kapital som belöpte på moderföretagets andelar i dotterföretaget vid förvärvet utan att 20-22 §§ tillämpas, à
1. moderföretagets andelar i dotterföretaget representerar mer än 90 procent av det nominella värdet av samtliga andelar i dotterföretaget,
2. andelarna har förvärvats genom att moderföretaget har emitterat andelar vilka har lämnats som vederlag för andelarna i dotterföretaget,
3. den kontanta betalningen för de förvärvade andelarna inte överstiger tio procent av de emitterade andelarnas nominella värde, et
4. det i övrigt är förenligt med kravet på god redovisningssed och kravet i 6 § på rättvisande bild.
Det skillnadsbelopp som uppkommer vid tillämpning av första stycket skall läggas till eller dras ifrån eget kapital i koncernbalansräkningen.
Upplysning om att första stycket har tillämpats skall lämnas i en not. Där skall också lämnas upplysning om de förändringar i eget kapital som åtgärden har medfört och om namn, organisationsnummer och säte för de berörda dotterföretagen. Était- (1999:1112).
24 § Har upphävts genom lag (2004:1173).
Hur andelar i intresseföretag och vissa andra företag skall räknas in i koncernredovisningen
Kapitalandelsmetoden
25 § Andelar i intresseföretag skall redovisas i koncernbalansräkningen och koncernresultaträkningen med tillämpning av bestämmelserna i 26-29 §§, om inte annat följer av tredje stycket eller 30 §.
Vid tillämpning av första stycket skall bestämmelserna i 12 § om värdering och 13 § om internvinsteliminering tillämpas, om det inte finns särskilda hinder mot detta. Med internvinst skall därvid avses den andel i vinst som belöper på moderföretaget vid överlåtelse mellan intresseföretag och koncernföretag.
Ett intresseföretag behöver inte redovisas enligt första stycket, à
1. företaget har ringa betydelse med hänsyn till kravet i 6 § på rättvisande bild, ou
2. förhållandena motsvarar dem som anges i 5 § tredje stycket.
Den som tillämpar tredje stycket skall i en not upplysa om skälen för detta. Était- (1999:1112).
26 § Första gången andelarna i ett intresseföretag redovisas i koncernbalansräkningen skall moderföretaget först göra en beräkning av deras värde enligt 4 Chapitre. 3 § premier et deuxième alinéas, 5 § första-tredje styckena och 6 §, premier alinéa,.
Skillnaden mellan det värde som följer av första stycket och den andel av intresseföretagets eget kapital som belöper på andelarna skall anges särskilt i balansräkningen eller i en not. Skillnadsbeloppet skall beräknas med utgångspunkt i förhållandena vid förvärvstidpunkten. Om det finns särskilda skäl, får skillnadsbeloppet beräknas med utgångspunkt i förhållandena vid den tidpunkt då kapitalandelsmetoden tillämpas första gången.
Om det vid en beräkning enligt andra stycket finns ett positivt skillnadsbelopp, skall det belopp som har räknats fram enligt första stycket minskas med avskrivningar eller nedskrivningar enligt 4 Chapitre. 4 et 5 §§, beräknade på grundval av det angivna skillnadsbeloppet. Den del av skillnadsbeloppet som inte kan hänföras till något särskilt slag av tillgång, avsättning eller skuld skall därvid anses som goodwill.
Det belopp som har räknats fram enligt första stycket skall vidare justeras med tillägg eller avdrag för den andel av intresseföretagets vinst eller förlust för räkenskapsåret som belöper på andelarna. Vidare skall avdrag göras för mottagen utdelning från intresseföretaget. Hänsyn skall också tas till andra förändringar i intresseföretagets eget kapital. Andelarna skall i koncernbalansräkningen tas upp till det värde som motsvarar återstående belopp. Était- (1999:1112).
27 § När ett intresseföretag är moderföretag i en koncern, avses med företagets eget kapital i 26 § andra stycket vad som i en av intresseföretaget upprättad koncernredovisning redovisas som sådan post. Était- (1999:1112).
28 § I efterföljande koncernbalansräkningar skall de andelar som avses i 25 § tas upp till det värde som de är upptagna till i närmast föregående koncernbalansräkning. Detta värde skall justeras med tillämpning av 26 §.
Om andelarna vid en tillämpning av 26 § första, tredje och fjärde styckena tas upp till ett högre värde än i närmast föregående koncernbalansräkning, skall skillnadsbeloppet sättas av till en kapitalandelsfond. Était- (1999:1112).
29 § Vid redovisning enligt 26-28 §§ skall den andel av intresseföretagets vinst eller förlust som belöper på andelarna redovisas som intäkt eller kostnad i koncernresultaträkningen. Mottagen utdelning från intresseföretaget får inte redovisas som intäkt. Était- (1999:1112).
Klyvningsmetoden
30 § Ett företag som omfattas av en koncernredovisning och som tillsammans med ett eller flera företag, som inte omfattas av koncernredovisningen, leder ett annat företag som inte är dotterföretag, får redovisa sin ägarandel i det sistnämnda företaget enligt andra stycket.
I koncernbalansräkningen får tas upp en så stor andel av det underordnade företagets tillgångar, avsättningar och skulder som belöper på ägarandelen. I koncernresultaträkningen får tas upp en så stor andel av det underordnade företagets intäkter och kostnader som belöper på ägarandelen. Vid redovisning enligt detta stycke skall 10-13, 15 et 19-22 §§ tillämpas. Ett företag som tillämpar denna paragraf skall i en not upplysa om skälen för detta. Uppgift enligt 5 Chapitre. 18 § skall anges särskilt för varje företag för vilket ägarandelar redovisas med tillämpning av denna paragraf. Était- (1999:1112).
Förvaltningsberättelse och finansieringsanalys
31 § Förvaltningsberättelse och finansieringsanalys för koncernen ska upprättas med tillämpning av 6 Chapitre. 1 § et 2 a–5 §§. Det som sägs i 6 Chapitre. 1 § om mindre företag ska i stället avse mindre koncerner.
Om moderbolaget är ett aktiebolag och bolagets eller något av dess dotterföretags andelar, teckningsoptioner eller skuldebrev är upptagna till handel på en reglerad marknad, ska det i förvaltningsberättelsen lämnas upplysning om de viktigaste inslagen i koncernens system för intern kontroll och riskhantering i samband med upprättandet av koncernredovisningen.
Om moderbolaget har upprättat en bolagsstyrningsrapport som inte utgör en del av förvaltningsberättelsen och det i rapporten har tagits med sådana upplysningar om koncernen som avses i andra stycket, behöver upplysningarna inte lämnas också i koncernredovisningen. I sådana fall ska dock förvaltningsberättelsen för koncernen innehålla en uppgift om den plats i rapporten där upplysningarna lämnas. Était- (2009:34).
Koncernredovisning i moderföretag som omfattas av IAS- förordningen
32 § Ett företag som omfattas av artikel 4 i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) aucun 1606/2002 de 19 Juillet 2002 om tillämpning av internationella redovisningsstandarder ska tillämpa enbart följande bestämmelser i detta kapitel:
1. 1–3 §§ om skyldighet att upprätta koncernredovisning,
2. 4 §, premier alinéa, 4 om förvaltningsberättelse,
3. 7 § vad gäller hänvisningarna till 2 Chapitre. 5 § om språk och form och 2 Chapitre. 7 § om undertecknande,
4. 12 § första stycket om värderingsprinciper,
5. 14 § vad gäller hänvisningarna till följande bestämmelser i 5 kap.:
– 4 § om uppgifter om taxeringsvärden,
– 12 § om lån till ledande befattningshavare,
– 15 § första och tredje styckena om en ekonomisk förenings eget kapital,
– 18 § om medelantalet anställda under räkenskapsåret,
– 18 b § om könsfördelningen bland ledande befattningshavare,
– 20 §, premier alinéa, 1 samt andra och tredje styckena samt 21 § om löner, ersättningar och sociala kostnader,
– 22 § om pensioner och liknande förmåner,
– 23 § om tidigare styrelse och verkställande direktör,
– 24 § om suppleanter och vice verkställande direktör, et
– 25 § om avtal om avgångsvederlag,
6. 31 §, premier alinéa,, vad gäller hänvisningarna till 6 Chapitre. 1 et 2 a–4 §§ om förvaltningsberättelsens innehåll, et
7. 31 § andra och tredje styckena om koncernens system för intern kontroll och riskhantering.
Ett företag som avses i första stycket behöver inte lämna upplysningar enligt 6 Chapitre. 1 §, om upplysningarna lämnas på annan plats i redovisningen. I sådant fall ska förvaltningsberättelsen för koncernen innehålla en hänvisning till den plats där uppgifterna har lämnats. Était- (2009:34).
33 § Andra företag än de som avses i 32 § får upprätta koncernredovisning med tillämpning av de internationella redovisningsstandarder som avses i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) aucun 1606/2002 de 19 Juillet 2002 om tillämpning av internationella redovisningsstandarder. I sådant fall tillämpas 32 §. Était- (2004:1173).