7 Kapittel. Ordinær generalforsamling

Utøvelse av aksjeeiernes beslutning i selskapet
1 § Aksjonærenes rett til å bestemme seg for Meda anliggender på årsmøtet.

Rett til å delta på generalforsamlingen
2 § Retten til å delta på generalforsamlingen av aksjonærene på datoen for generalforsamlingen er oppført i aksjeregisteret. Plateselskapet er i stedet for retten til å delta i generalforsamlingen vil være den som har blitt oppdratt som en aksjonær i et slikt karakterutskriften eller annen presentasjon av aksjeregisteret nevnt i 28 § tredje stycket.
I bolagsordningen får föreskrivas att en aktieägare får delta i bolagsstämma endast om han eller hon anmäler detta till bolaget senast den dag som anges i kallelsen till bolagsstämman. Denna dag får inte vara söndag, annan allmän helgdag, lördag, midsommarafton, julafton eller nyårsafton och inte infalla tidigare än femte vardagen före bolagsstämman.
I 4 Kapittel. 35 § finns särskilda bestämmelser om rätt att rösta för aktier som omfattas av hembudsförbehåll.

Ombud vid bolagsstämman
3 § En aktieägare som inte är personligen närvarande vid bolagsstämman får utöva sin rätt vid stämman genom ett ombud med skriftlig, av aktieägaren undertecknad och daterad fullmakt.
En fullmakt gäller högst ett år från utfärdandet.
För vissa publika aktiebolag gäller även 54 en §. Lag (2007:373).

Insamlande av fullmakter på bolagets bekostnad
4 § Fullmakter får inte samlas in på bolagets bekostnad. I bolagsordningen får det dock föreskrivas att styrelsen får samla in fullmakter på bolagets bekostnad enligt det förfarande som anges i andra stycket.
Innehåller bolagsordningen en sådan föreskrift som anges i första stycket, får styrelsen i samband med kallelse till bolagsstämma tillhandahålla ett fullmaktsformulär åt aktieägarna. Skjemaet skal brukes til å gi en person nevnt i form mandat til å representere aksjonær på generalforsamlingen i de sakene som er nevnt i form. Den skal inneholde forslag innsendt for avgjørelsen og to like mulige svar presentert med overskrifter Ja og Nei. Skjemaet må oppgi at aksjeeieren ikke kan styre andre bobestyrer enn ved å velge en av de angitte svaralternativer, og at det ikke er lov til tilstanden svar. Det er også klart fra den formen som dagen fullmakten må være representative gitt og hvordan aksjonærene skal fortsette å tilbakekalle fullmakten. Advokaten kan ikke være styremedlem eller administrerende direktør i selskapet.
Dersom en aksjonær forlater proxy med formatet gitt i annet ledd, forut form av spesielle instruksjoner eller betingelser, Mandatet er ugyldig.

Assistent på møtet
5 § En aksjonær eller representant kan ta mer enn to assistenter på generalforsamlingen. Representantene kan uttale seg på generalforsamlingen.
Vedtektene kan fastsette at en aksjonær kan være ledsaget av rådgivere på møtet hvis han eller hun varsler antall assistenter til selskapet på den måten som er fastsatt i 2 § andre ledd.

Bortsett fra partene til å delta på generalforsamlingen
6 § Bolagsstämman får besluta att den som inte är aktieägare skall ha rätt att närvara eller på annat sätt följa förhandlingarna vid bolagsstämman. Ett sådant beslut är giltigt endast om det biträds av samtliga aktieägare som är närvarande vid bolagsstämman.
I bolagsordningen får det föreskrivas att den som inte är aktieägare skall ha rätt att närvara eller på annat sätt följa förhandlingarna vid bolagsstämman även om något sådant beslut som anges i första stycket inte fattas.
I fråga om publika aktiebolag gäller 55 § i stället för första stycket andra meningen.

Egna aktiers ställning vid bolagsstämman
7 § En aktie som innehas av bolaget självt eller av dess dotterföretag kan inte företrädas vid bolagsstämman.

Aktieägares rösträtt
8 § En aktieägare får rösta för samtliga aktier som han eller hon äger eller företräder, om inte annat föreskrivs i bolagsordningen.

9 § Om två eller flera allmänna pensionsfonder enligt lagen (2000:192) om allmänna pensionsfonder (AP-fonder) och lagen (2000:193) om Sjätte AP-fonden förvaltar aktier i bolaget, får varje fond för sig utöva rösträtt för de aktier fonden förvaltar.

Ordinarie bolagsstämma
10 § Inom sex månader från utgången av varje räkenskapsår skall aktieägarna hålla en ordinarie bolagsstämma där styrelsen skall lägga fram årsredovisningen och revisionsberättelsen samt, i moderbolag som är skyldigt att upprätta koncernredovisning, koncernredovisningen och koncern revisionsberättelsen (årsstämma).

11 § Vid årsstämman skall beslut fattas
1. om fastställelse av resultaträkningen och balansräkningen samt, i ett moderbolag som är skyldigt att upprätta koncernredovisning, koncernresultaträkningen och koncernbalansräkningen,
2. om dispositioner beträffande bolagets vinst eller förlust enligt den fastställda balansräkningen,
3. om ansvarsfrihet gentemot bolaget för styrelseledamöterna och den verkställande direktören, og
4. i annat ärende som bolagsstämman enligt denna lag eller bolagsordningen skall behandla.
I fråga om vissa publika aktiebolag gäller även 61 §. Lag (2006:562).


12 § Vedtektene kan bestemme at aksjonærene hvert år for å holde en eller flere ekstra årsmøter.

Ekstraordinær generalforsamling
13 § Dersom styret finner det riktig å holde generalforsamling før neste ordinære generalforsamling, skal innkalle til ekstraordinær generalforsamling.
Styret skal også innkalle til ekstraordinær generalforsamling, dersom en revisor for selskapet eller aksjonærer som eier minst en tidel av alle aksjene i selskapet skriftlig til en slik generalforsamling innkalles for å undersøke en gitt sak. skal da utstedes innkallingen innen to uker etter at kravet er mottatt av selskapet.

Fortsatt AGM
14 § Vid en bolagsstämma får det beslutas att fortsatt bolagsstämma skall hållas en senare dag.
Ett beslut i en fråga som avses i 11 § 1-3 skall anstå till fortsatt bolagsstämma, om bolagsstämman beslutar om det eller ägare till minst en tiondel av samtliga aktier i bolaget begär det. En sådan bolagsstämma skall hållas minst fyra veckor och högst åtta veckor därefter. Ytterligare uppskov är inte tillåtet.
Om ett beslut som avses i 11 § 1 eller 2 skall anstå till fortsatt bolagsstämma, skall styrelsen anmäla detta för registrering i aktiebolagsregistret. Anmälan skall göras inom fyra veckor efter det att beslut om fortsatt bolagsstämma fattades.

Ort för bolagsstämma
15 § Bolagsstämman skall hållas på den ort där styrelsen har sitt säte. I bolagsordningen får det dock föreskrivas att stämman skall eller kan hållas på annan angiven ort i Sverige.
Om extraordinära omständigheter kräver det, får bolagsstämman hållas på annan ort än som anges i första stycket.

Aktieägares initiativrätt
16 § En aktieägare som vill få ett ärende behandlat vid en bolagsstämma skall begära detta skriftligen hos styrelsen.
Ärendet skall tas upp vid bolagsstämman, om begäran har kommit in till styrelsen
1. senast en vecka före den tidpunkt då enligt 18-20 §§ kallelse tidigast får utfärdas, eller
2. efter den tidpunkt som anges i 1 men i sådan tid att ärendet kan tas upp i kallelsen till bolagsstämman.

Sammankallande av bolagsstämma
17 § forsamlingen Generalforsamlingen.
Om en bolagsstämma som skall hållas enligt denna lag, bolagsordningen eller ett stämmobeslut inte sammankallas på föreskrivet sätt, skall länsstyrelsen efter anmälan genast kalla till bolagsstämma på det sätt som anges i 18-24 § §. En anmälan kan göras av en styrelseledamot, administrerende direktør, en revisor eller en aktieägare. Bolaget skall ersätta kostnaderna för kallelsen.

Tid för kallelse

Ordinarie bolagsstämma
18 § Kallelse till ordinarie bolagsstämma skall utfärdas tidigast sex veckor och senast fyra veckor före bolagsstämman.
I bolagsordningen får det föreskrivas att kallelse till en ordinarie bolagsstämma får utfärdas senare än vad som anges i första stycket, dock senast två veckor före bolagsstämman.
Andra stycket gäller inte i fråga om publika aktiebolag.

Extra bolagsstämma där ändring av bolagsordningen kommer att behandlas
19 § Kallelse till extra bolagsstämma där en fråga om ändring av bolagsordningen kommer att behandlas skall utfärdas tidigast sex veckor och senast fyra veckor före bolagsstämman.
I bolagsordningen får det föreskrivas att kallelse till en sådan bolagsstämma som avses i första stycket får utfärdas senare än vad som anges där, dock senast två veckor före bolagsstämman.
Andra stycket gäller inte i fråga om publika aktiebolag.

Annan extra bolagsstämma
20 § Kallelse till annan extra bolagsstämma än en sådan som avses i 19 § skall utfärdas tidigast sex veckor och senast två veckor före bolagsstämman.

Fortsatt AGM
21 § Om fortsatt bolagsstämma skall hållas fyra veckor eller senare räknat från och med bolagsstämmans första dag, skall det utfärdas en särskild kallelse till den fortsatta bolagsstämman. I så fall skall bestämmelserna i 19 og 20 §§ om tid för kallelse till extra bolagsstämma tillämpas.

Kallelse när beslut skall fattas vid två bolagsstämmor
22 § Om det enligt bolagsordningen krävs att ett bolagsstämmobeslut fattas vid två bolagsstämmor för att bli giltigt, får kallelse till den andra bolagsstämman inte utfärdas innan den första bolagsstämman har hållits. I kallelsen till den andra bolagsstämman skall styrelsen ange det beslut som den första bolagsstämman har fattat.

Kallelsesätt
23 § Aktieägarna skall kallas till bolagsstämma på det sätt som föreskrivs i bolagsordningen. Kallelse skall även skickas med post till varje aktieägare vars postadress är känd för bolaget, til
1. ordinarie bolagsstämma skall hållas på annan tid än som föreskrivs i bolagsordningen, eller
2. bolagsstämman skall
en) behandla en fråga om sådan ändring av bolagsordningen som avses i 43-45 § §,
b) ta ställning till om bolaget skall gå i likvidation,
c) granska likvidators slutredovisning, eller
d) behandla en fråga om att bolagets likvidation skall upphöra.
För publika aktiebolag gäller även 56 §. För vissa publika aktiebolag gäller också 64-67 § §. Lag (2007:373).

Kallelsens innehåll
24 § Kallelsen skall innehålla uppgift om tid och plats för bolagsstämman samt uppgift om förutsättningarna enligt 2 § för aktieägares rätt att delta i stämman. Kallelsen skall också innehålla ett förslag till dagordning för bolagsstämman. I förslaget till dagordning skall styrelsen tydligt ange de ärenden som skall behandlas vid bolagsstämman. Ärendena skall vara numrerade.
Det huvudsakliga innehållet i varje framlagt förslag skall anges, om förslaget inte rör en fråga av mindre betydelse för bolaget. Avser ett ärende en ändring av bolagsordningen, skall det huvudsakliga innehållet i förslaget till ändring alltid anges.
Om aktieägarna skall kunna utöva rösträtt vid en bolagsstämma med stöd av en sådan fullmakt som avses i 4 § andre ledd, skall det framgå av kallelsen hur de skall gå till väga för att få ett fullmaktsformulär.
Särskilda bestämmelser om innehållet i en kallelse finns i
2 § detta kapitel (deltagande i stämma),
13 Kapittel. 10, 33 og 36 § § (nyemission av aktier),
14 Kapittel. 12, 26 og 29 § § (emission av teckningsoptioner),
15 Kapittel. 12, 31 og 34 § § (emission av konvertibler),
16 Kapittel. 3-5 og 7 § § (vissa riktade emissioner m.m.),
18 Kapittel. 8 § (vinstutdelning),
19 Kapittel. 26 og 35 § § (förvärv eller överlåtelse av egna aktier),
20 Kapittel. 16 § (minskning av aktiekapitalet), og
25 Kapittel. 5 § (likvidation).
För vissa publika aktiebolag gäller även 63 §. Lag (2007:373).

Tillhandahållande av handlingar inför årsstämman
25 § Styrelsen skall hålla redovisningshandlingar och revisionsberättelse eller kopior av dessa handlingar tillgängliga hos bolaget för aktieägarna under minst två veckor närmast före årsstämman. Kopior av handlingarna skall genast och utan kostnad för mottagaren sändas till de aktieägare som begär det och uppger sin postadress.
Handlingarna skall läggas fram på stämman.
I fråga om vissa publika aktiebolag gäller även 62 §. Lag (2006:562).

Fel i kallelse m.m.
26 § Om en bestämmelse i denna lag eller bolagsordningen som rör kallelse till bolagsstämman eller tillhandahållande av handlingar har åsidosatts i något ärende, får bolagsstämman inte besluta i ärendet utan samtycke av de aktieägare som berörs av felet. Även utan sådant samtycke får dock bolagsstämman avgöra ett ärende som inte har tagits upp i kallelsen, om ärendet enligt lag eller bolagsordningen skall tas upp vid bolagsstämman eller omedelbart föranleds av ett annat ärende som skall avgöras. Den får också besluta att en extra bolagsstämma skall sammankallas för att behandla ärendet. Lag (2007:317).

Bolagsstämmans öppnande
27 § Bolagsstämman öppnas av styrelsens ordförande eller av den som styrelsen har utsett. Om det i bolagsordningen har föreskrivits vem som skall vara ordförande vid bolagsstämman, öppnas dock bolagsstämman alltid av denne.

Tillhandahållande av aktiebok
28 § Vid bolagsstämman skall innehållet i aktieboken hållas tillgängligt för aktieägarna enligt bestämmelserna i andra eller tredje stycket.
I bolag som inte är avstämningsbolag skall hela aktieboken hållas tillgänglig. Om aktieboken förs med automatiserad behandling, skall en utskrift eller annan framställning av hela aktieboken hållas tillgänglig. Begjæringen må forholde seg til forholdene på dagen av møtet.
I plateselskapene, en utskrift eller annen presentasjon av aksjeregisteret holdes tilgjengelig. Dette oppropet må forholde seg til fem hverdager før generalforsamlingen. Vedtektene kan fastsette at anmodningen skal forholde seg til situasjonen på et senere tidspunkt.

Avstemmingen liste
29 § På generalforsamlingen skal utarbeides liste over aksjonærer, representanter og assistenter (stemmegivning liste). Manntallet vil indikere hvor mange aksjer og stemmer hver aksjonær eller representant representerer på generalforsamlingen. Stemmegivningen listen som skal utarbeides av leder av generalforsamlingen, hvis han er valgt av generalforsamlingen uten en stemme. Ellers avstemningen liste utarbeidet av den personen som åpnet generalforsamlingen.
Stemmegivningen listen vil bli godkjent av generalforsamlingen. Det er gyldig frem til ordinær generalforsamling har besluttet å endre.
Hvis møtet er utsatt til en senere dato enn den neste virkedag, , En ny avstemning liste utarbeidet.

Hvordan AGM formann oppnevnt
30 § Møteleder skal oppnevnes av generalforsamlingen, om inte annat föreskrivs i bolagsordningen.

agenda
31 § Den foreslåtte agenda er vedlagt innkallingen må sendes inn for godkjenning fra aksjonærene. Caseload tall kan ikke endres.

Styret og daglig leders informasjonsplikt

Hvilken informasjon som skal gis
32 § styret og konsernsjefen skal, hvis noen aksjonæren forespørsler og styret mener det kan gjøres uten vesentlig skade for selskapet, på møtet, informasjon om
1. forhold som kan innvirke på bedømmelsen av en sak på dagsorden, og
2. forhold som kan innvirke på bedømmelsen av selskapets økonomiske situasjon.
I bolag som ingår i en koncern avser upplysningsplikten även bolagets förhållande till annat koncernföretag. Om bolaget är moderbolag, avser upplysningsplikten också koncernredovisningen samt sådana förhållanden beträffande dotterföretag som avses i första stycket.
I fråga om publika aktiebolag gäller även 57 §.


33 § Om en upplysning som har begärts enligt 32 § kan lämnas endast med stöd av uppgifter som inte är tillgängliga vid bolagsstämman, skall upplysningen inom två veckor därefter hållas tillgänglig i skriftlig form hos bolaget för aktieägarna samt sändas till den aktieägare som har begärt upplysningen.

Upplysningar som kan medföra väsentlig skada för bolaget
34 § Dersom styret finner at opplysningene i henhold 32 § kan ikke overlates til aksjonærene uten vesentlig skade for selskapet, aksjonæren som har bedt om opplysning umiddelbart informert om.
Styret skal gi opplysning til revisor, om aktieägaren begär det inom två veckor från underrättelsen enligt första stycket. Upplysningen skall lämnas till revisorn inom två veckor efter aktieägarens begäran om det.


35 § I det fall som avses i 34 § skall revisorn inom två veckor efter det att den begärda upplysningen lämnades till honom eller henne avge ett skriftligt yttrande till styrelsen. Av yttrandet skall det framgå om upplysningen enligt revisorns mening borde ha föranlett någon ändring i revisionsberättelsen eller, der det er hensiktsmessig, koncernrevisionsberättelsen eller på annat sätt ger anledning till erinran. Om så är fallet, skall ändringen eller erinran anges i yttrandet.
Styrelsen skall hålla revisorns yttrande tillgängligt för aktieägarna hos bolaget och sända en kopia av det till den aktieägare som har begärt upplysningen.

Aktieägares rätt till insyn i aktiebolag med högst tio aktieägare
36 § I ett aktiebolag med högst tio aktieägare gäller, utöver vad som följer av 32-35 § §, att varje aktieägare och ombud eller biträde som denne anlitar skall ges tillfälle att ta del av räkenskaper och andra handlingar som rör bolagets verksamhet, i den omfattning det behövs för att aktieägaren skall kunna bedöma bolagets ställning och resultat eller ett visst ärende som skall behandlas vid bolagsstämman.
Hvis det kan gjøres uten urimelig kostnad eller ulempe, Styret og administrerende direktør ved forespørsel bistår også aksjonærer med den dokumentasjon som kreves for formålet, og gi de nødvendige kopier.
Første og annet ledd gjelder ikke, om det skulle være en betydelig risiko for alvorlig skade for selskapet at aksjeeieren er en del av dataene på selskapets virksomhet.

stemme
37 § Stemmegivningen skal skje hvis en av aksjonærene ber om det.


38 § Avstemmingen om andre enn valg beslutninger skal være åpen, Dersom generalforsamlingen beslutter på stemmeseddelen.
Dersom det er stemmelikhet og formannen i henhold til 40 § har dobbeltstemme, han eller hun har plikt til å kunngjøre hvilken betydning han eller hun råder.

39 § Når du velger en stemme skal være åpen. Avstemningen skal være ved hemmelig avstemning, om noen velger forespørsler.
I fråga om publika aktiebolag gäller 58 § i stället för första stycket andra meningen.

Flertall som kreves for andre enn valg beslutninger
40 § I saker som ikke er knyttet til valget består ordinær generalforsamling i setningen som har fått mer enn halvparten av de avgitte stemmer. Vid lika röstetal har ordföranden utslagsröst.
Första stycket gäller inte, med mindre annet følger av denne lov eller vedtekter. I fall som avses i 42-45 §§ dette kapitlet, 13 Kapittel. 2 §, 14 Kapittel. 2 §, 15 Kapittel. 2 §, 16 Kapittel. 8 §, 19 Kapittel. 18 og 33 § §, 20 Kapittel. 5 §, 23 Kapittel. 17 §, 24 Kapittel. 19 § samt 26 Kapittel. 1 og 6 §§ motta vedtektene til bare foreskrive mer omfattende forhold enn angitt i disse bestemmelsene.
I fråga om publika aktiebolag gäller även 59 §.

Majoritetskrav vid val
41 § Valget regnes som den kandidaten som fikk flest stemmer. Hvis stemmer avgjorde valget ved loddtrekning, generalforsamlingen ikke før valget, bestemmer at en ny stemme bli implementert i tilfelle av et slips,.
Første ledd gjelder ikke dersom annet følger av vedtektene. Vedtektene kan ikke gi det for gyldig valg krever flere stemmer enn nevnt i første ledd.

Flertall som kreves for beslutninger om endring av vedtektene
42 § En beslutning om endring av vedtektene er gyldig hvis den støttes av aksjonærer som representerer minst to tredeler av både de avgitte stemmene og aksjene representert på generalforsamlingen, gjenstand for 43-45 § §.


43 § I følgende tilfeller, en beslutning om å endre vedtektene kun gyldig hvis den støttes av alle aksjonærer tilstede på møtet og disse, sammen representerer minst ni tideler av alle aksjene i selskapet, nemlig om beslutningen om aksjene allerede utstedt betyr at
1. aksjeeieres rett til selskapets fortjeneste eller andre eiendeler redusert med en bestemmelse i henhold 3 Kapittel. 3 §,
2. rett til å overføre eller erverve aksjer i selskapet er begrenset av reservasjoner i henhold 4 Kapittel. 8, 18 eller 27 §, eller
3. rettsforholdet mellom aksjer forstyrret.


44 § I följande fall är ett beslut om ändring av bolagsordningen giltigt endast om det har biträtts av aktieägare med minst två tredjedelar av de avgivna rösterna och nio tiondelar av de aktier som är företrädda vid bolagsstämman, nämligen om beslutet innebär att
1. det antal aktier för vilka aktieägarna får rösta vid bolagsstämman begränsas,
2. av nettovinsten för räkenskapsåret, efter avdrag för vad som går åt för att täcka balanserad förlust, viss del skall avsättas till en bunden fond, eller
3. användningen av bolagets vinst eller dess behållna tillgångar vid dess upplösning begränsas på annat sätt än som avses i 43 § 1 eller punkten 2 i denna paragraf.


45 § I følgende tilfeller, en beslutning om en endring i vedtektene som er nevnt i 43 og 44 § §, til tross for noe, gyldig, hvis den støttes av aksjonærer som representerer minst to tredeler av både de avgitte stemmene og aksjene representert på generalforsamlingen, nämligen om
1. endringen forringer bare noen aksjonærer har rett og samtykke til endringen innsendt av alle på møtet nåværende eierne av slike aksjer, og disse aksjonærene sammen representerer minst ni tideler av alle aksjene hvis rettigheter svekkes, eller
2. endringen forringer bare en helt typer aksjer og eierne av halvparten av samtlige aksjer av denne typen, og ni tideler av de på møtet representerte aksjer av denne type samtykker til endringen.

Jäv
46 § En aksjeeier kan ikke selv eller ved fullmektig til å stemme i forhold til
1. saken mot ham eller henne,
2. hans eller hennes ansvarsfritak eller annen forpliktelse til selskapet, eller
3. handling eller fritak nevnt i 1 og 2 og bruke en annen, dersom aksjonæren i spørsmålet har en vesentlig interesse som kan komme i konflikt med selskapets.
Bestemmelsens første ledd aksjonærer skal også gjelde for representanter for aksjonærene.

Generell begrensning av generalforsamlingens beslutningsmyndighet
47 § Generalforsamlingen kan ikke treffe beslutning som er egnet til å gi en urettferdig fordel til en aksjeeier eller en annen til skade for selskapet eller andre aksjonærer.

forsamlingen
48 § Presidenten skal sørge for at minutter er tatt på generalforsamlingen.
Protokollen skal registreres dato og sted for generalforsamlingen, og de beslutninger som generalforsamlingen har tatt. Dersom en beslutning er tatt av stemme, være i minuttene registrert hva de har blitt brukt, og utfallet av avstemningen. Listene over velgere skal inntas i eller lagt til som et vedlegg til protokollen.
Protokollen skal underskrives av protokollføreren. Det skal justeres av formannen, hvis han ikke fullføre protokollen, og minst ett oppnevnt av generalforsamlingen til å godkjenne protokollen. Dersom selskapets styre består av ett medlem, og de eier alle aksjene i selskapet, er ikke nødvendig å attestere.


49 § Innen to uker etter generalforsamlingen, skal det settes opp referat til gjenger likte selskapet av aksjonærene. Kopi av protokollen skal sendes til aksjeeiere som ber om det, og oppgir sin postadresse.
Protokollen skal oppbevares på en sikker måte.

Handlingen mot avgjørelsen av generalforsamlingen
50 § Dersom generalforsamlingen ikke har kommet til i rett rekkefølge, eller på annen måte i strid med denne loven, tillämplig lag om årsredovisning eller bolagsordningen, være aksjonær, Styret, en styrelseledamot eller den verkställande direktören föra talan mot bolaget vid allmän domstol om att beslutet skall upphävas eller ändras. Även den som styrelsen obehörigen har vägrat att föra in som aktieägare i aktieboken har rätt att föra en sådan talan.

51 § Talan enligt 50 § ska väckas inom tre månader från dagen för beslutet. Om talan inte väcks inom denna tid, är rätten att föra talan förlorad.
Talan får väckas senare än vad som anges i första stycket när
1. beslutet är sådant att det inte kan fattas ens med samtliga aktieägares samtycke,
2. samtycke till beslutet krävs av samtliga eller vissa aktieägare och något sådant samtycke inte har getts, eller
3. innkalling til generalforsamling ikke har funnet sted eller bestemmelsene i innkallingen av selskapet i hovedsak ikke er blitt fulgt.
Den andre ledd tid for å bringe en handling gjelder ikke i de tilfeller som er nevnt i 23 Kapittel. 52 § første og tredje ledd, og 24 Kapittel. 30 § første ledd. Lag (2008:12).

52 § Dersom generalforsamlingens vedtak er opphevet eller endret ved dom, dommen selv for de eierne som ikke har anlagt sak.
Retten kan endre vedtak i generalforsamlingen dersom det kan fastslås hvilket innhold avgjørelsen rettmessig skulle ha hatt.

Styrets tiltak mot selskapet
53 § Dersom styret ønsker å saksøke selskapet, skall en bolagsstämma sammankallas för val av ställföreträdare som skall föra bolagets talan i tvisten. Stämningen skall delges den valde ställföreträdaren.

Skiljeförfarande
54 § En föreskrift i bolagsordningen att en tvist mellan bolaget och styrelsen, en styrelseledamot, administrerende direktør, en likvidator eller en aktieägare skall avgöras av en eller flera skiljemän har samma verkan som ett skiljeavtal.
Om styrelsen begär skiljeförfarande mot bolaget, påføres 53 §. Är det fråga om talan enligt 50 § av styrelsen mot bolagsstämmans beslut, är rätten till talan inte förlorad enligt 51 § første ledd, om styrelsen inom där angiven tid har kallat till bolagsstämma enligt 53 §.
I fråga om publika aktiebolag gäller även 60 §.

Särskilda bestämmelser för publika aktiebolag

Fullmaktsformulär
54 a § Ett publikt aktiebolag, hvis aksjer er opptatt til notering på et regulert marked eller et tilsvarende marked utenfor EØS-området, være før en generalforsamling gi aksjonærer med fullmaktsskjema.
Skjemaet må leveres sammen med innkallingen, dersom varsel er sendt til aksjonærene. Dersom anropet er fremstilt på annen måte, fullmakten skal gis til aksjonærene på forespørsel etter at møtet er blitt annonsert.
Skjemaet kan ikke inneholde navnet på agenten eller angi hvordan representanten skal stemme.
Bestemmelsene i denne paragraf gjelder ikke hindre selskapet å gi slik fullmakt skjemaet nevnt i 4 §. Lag (2007:566).

Bortsett fra partene til å delta på generalforsamlingen
55 § I et offentlig selskap, en beslutning etter 6 § første ledd, treffes i henhold til 40 § første ledd.

Kallelsesätt
56 § I et offentlig selskap, møteinnkallingen, utöver vad som följer av 23 §, Alltid bli annonsert i Post-- Official Gazette og minst en av Association definert riksavis.

Styret og daglig leders informasjonsplikt
57 § I et offentlig selskap styre og daglig leder har plikt til å gi opplysninger etter 32 § første ledd 2 bare på en generalforsamling der den årlige rapporten eller, der det er hensiktsmessig, den regnskapsmessige behandlingen.

stemme
58 § I et offentlig selskap, avstemningen om valget å bli stengt dersom generalforsamlingen beslutter dette.

Majoritetskrav
59 § vedtekter et offentlig selskap må, om en beslutning om å avvise et styremedlem oppnevnt av generalforsamlingen, ikke være mer omfattende forhold enn angitt i 40 § første ledd.

Ansvar for godtgjørelse til voldgifts
60 § Dersom selskapet er et offentlig selskap, dette bør være på voldgiftsprosedyre i henhold 54 § erstatningspliktig overfor voldgiftsdommerne. Voldgiftsmennene kan imidlertid på anmodning fra selskapet kan beslutte at selskapets motpart helt eller delvis å erstatte selskapet for disse utgiftene, dersom det foreligger særlige grunner for det.

Vedtak på generalforsamlingen i børsnoterte selskaper

61 § I et aksjeselskap, hvis aksjer er opptatt til notering på et regulert marked i Sverige, det skal på generalforsamlingen vedtok retningslinjer for godtgjørelse til ledende ansatte. Retningslinjene skal ha innhold som er angitt i 8 Kapittel. 51 § første ledd ocKapittelspan> 3 § Regnskap (1999:1078) 52 § første ledd. Lag (2007:566).

Tillhandahållande av handlingar inför årsstämman i aktiemarknadsbolag
62 § I et aksjeselskap, hvis aksjer er opptatt til notering på et regulert marked i Sverige, skall det som sägs i 25 § även gälla revisorns yttrande enligt 8 Kapittel. 54 §. Lag (2007:566).

Kallelsens innehåll i vissa publika aktiebolag
63 § I ett publikt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad eller en motsvarande marknad utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, skall en kallelse till en bolagsstämma, utöver det som anges i 24 §, även innehålla uppgift om det totala antalet aktier och röster i bolaget. Uppgifterna skall avse förhållandena vid tidpunkten för bolagsstämman eller, i fråga om avstämningsbolag, vid den tidpunkt som anges i 28 § tredje stycket. Om detta inte är möjligt, skall uppgifterna avse förhållandena vid den tidpunkt då kallelsen utfärdades. Lag (2007:566).

Informasjon til aksjonærene i visse allmennaksjeselskaper
64 § Under betingelsene spesifisert i 65-67 §§ være et offentlig selskap hvis aksjer er opptatt til notering på et regulert marked eller et tilsvarende marked utenfor EØS-området, gi informasjon til aksjonærene elektronisk selv når loven sier at opplysningene skal gis på annen måte. Lag (2007:566).


65 § En beslutning om å bruke elektronisk informasjon til aksjonærene fra generalforsamlingen.
Elektroniske hjelpemidler kan bare brukes hvis selskapet har pålitelige prosedyrer for å identifisere aksjonærer. Lag (2007:373).


66 § Selskapet skal informere aksjonærene elektronisk dersom aksjeeieren etter en forespørsel sendes per post har akseptert en slik prosedyre. En andelseier innen to uker etter at forespørselen ble sendt har motsatt seg bruk av elektroniske midler skal anses å ha akseptert prosedyre. Ved forespørsel skal indikere at ytterligere opplysninger kan gis av elektroniske midler, med mindre aksjonæren uttrykkelig objekter.
En aksjonær som har akseptert den informasjonen som gis av elektroniske midler kan når som helst trekke tilbake sin aksept. Lag (2007:373).


67 § Bestemmelsene gjelder for aksjonærer i 64-66 §§ gjelder også for den som har rett til å utøve aksjonærrettigheter på sin plass,sv. Lag (2007:373).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.